Franciscus Gijsbrechts

Franciscus Gijsbrechts, of Gysbrechts (Antwerpen, februari 1649 - plaats van overlijden onbekend, na 1677) was een Vlaams kunstschilder, voornamelijk van stillevens.
Over het leven van Franciscus Gijsbrechts is weinig bekend. Pas recentelijk is vastgesteld dat hij de zoon was van stillevenschilder Cornelis Norbertus Gysbrechts, die in de jaren 1670 als hofschilder in Kopenhagen werkte. Waarschijnlijk werd hij ook door zijn vader opgeleid, gezien een duidelijke overeenkomst in stijl. Ook lijkt hij zelf in Denemarken te hebben gewerkt, gezien het feit dat een op 1672 gedateerd schilderij met zijn signatuur in 1689 al voorkwam in de inventaris van de Deense Kunstkamer. Mogelijk is hij ook dezelfde persoon als een kunstschilder die in 1674 onder deze naam te Leiden actief was. In 1676 werd hij meester in het Antwerpse Sint-Lucasgilde.
Franciscus Gijsbrechts werkte in een barokke stijl, met een relatief losse penseelstreek. Er zijn vooral stillevens van hem bewaard gebleven, vaak met vanitas-symbolen. Net als zijn vader maakte hij graag gebruik van trompe-l'oeil-effecten.